top of page

Gynækologi, obstetrik og urologi

Har du brug for fysioterapi under navlen?

Vi hjælper både kvinder, mænd og børn med inkontinens, blæreproblemer eller smerter i bækkenområdet

 

Fysioterapi inden for gynækologi, obstetrik og urologi er ikke blot bækkenbundstræning - men også hjælp til mennesker med smerter, og andre funktionsproblemer i bækkenområdet.

 • Graviditetsrelaterede gener eks. i form af bækkensmerter og bækkenløsning

 • Urin inkontinens i form af urge-, stress- eller blandings-inkontinens

 • Smerter og nedsat funktion omkring bækken, haleben, underliv og bækkenbund 

 • Hyppig vandladningstrang pga. hyperaktiv blære

Vejledning & Undervisning - individuelt og på hold

Udredning, Test og Specialtræning 

 • Test af bækkenbundens kraft, udholdenhed og koordination

 • Genoptræning efter fødselsskader af eks. bækkenbund og lukkemuskulatur

 • Monitorering og Vejledning i relation til vandladningsforstyrrelser

Bækkenbunden

Den muskelgruppe, der støtter kroppen nedadtil i bækkenet, kaldes bækkenbunden. Den støtter bækken og underlivsorganerne - og er hovedansvarlig for, at man kan holde på vand og afføring. Da mandens bækken er mindre end kvindens, er mænds bækkenbund tilsvarende mindre end kvindens.

Mange mennesker ved ikke, hvordan man aktiverer bækkenbunden. For det første er det kun muligt at se den, hvis man bruger et spejl og for det andet, er det desværre ikke en muskelgruppe, der indgår i almindelig gymnastikundervisning - hverken i skolen eller senere i livet. Derved bliver det en overset muskelgruppe, som faktisk skal trænes og bruges som alle de andre muskler, vi har i kroppen for ikke at blive svag og slap.

Hvordan tester man selv bækkenbunden?

Man kan teste sig selv på flere måder

 • 1. Forsøg at standse strålen ved vandladning. I begyndelsen er det lettes at gøre i slutningen af en vandladning. Det er ikke noget man skal gøre ofte, da det kan give problemer med at tømme blæren helt, hvilket kan give blærebetændelse.

 • 2.A (For kvinder) Lig på ryggen med bøjede ben, placér et par fingre på mellemkødet mellem skede og endetarm. Pres fingrene lidt opad og knib sammen. Føl at der løftes lidt op i området og at det bliver hårdere. Slap af igen og føl at området falder ned igen.

 • 2.B (For kvinder) Lig på ryggen med bøjede ben, placér et par fingre (pegefinger og langfinger) i skeden. Knib og føl at bækkenbunden, der ligger i den nederste 1/3 af skeden presser på siden af fingrene og løfter dem lidt indad (husk at bækkenbunden kun er 1 cm. tyk). Slip knibet igen og føl at alt er blødt.

 • 3. (For mænd) Lig på siden med bøjede ben, placer en finger (evt. med en handske eller fingertut på) ind i endetarmen som et termometer. Knib og føl yderst en ring, der snører sammen hele vejen rundt om fingeren -  og lidt dybere en slynge, der fører fingeren fremad mod testikler og penis. Slip knibet igen og føl at bunden igen bliver blød og åben.

Hvordan træner man bækkenbunden?

Bækkenbundsøvelser bør, ligesom al anden træning, startes langsomt op med lav belastning - for efterhånden at stige i belastning og antal gentagelser.

Bækkenbunden er kun 1 cm. tyk, som en læbe - og det vil derfor ikke være en kraftfuld og stærk fornemmelse, men derimod en handling, der kræver stor koncentration og meget tankevirksomhed, før der sker noget.

Når svage, slappe bækkenbundsmuskler skal trænes er det ofte bedst at starte liggende på ryggen.

 • Træk vejret afslappet, slap af i mave og baldemuskulatur - og forsøg at aktivere bækkenbunden ved at lukke endetarmen, som om du holder dig.  Derved lukkes/knækkes bækkenbunden omkring skede og urinrør også - selvom dette oftest ikke føles så kraftigt.

 • Hav en fornemmelse af at suge opad - og pres ikke balderne eller knæene sammen, og sug ikke maven ind eller hold på vejret.

 • Hold muskelspændingen ved at holde/knibe/lukke endetarmen 2-3 sek., efterfulgt af  2-3 sek. afpspænding. Gentag 4-6 af disse sammentrækninger, eller op til 10-15 gentagelser hvis det kan gøres uden at spænde alle andre steder – så er det tid til en pause, før øvelsen gentages.

bottom of page